Εορτές 15 Μαΐου: Όσιος Πανηγύριος ο θαυματουργός Aγία Βέρθα Αγία Δύμφνα, κρίνο της Ιρλανδίας Άγιος Gerebernus Άγιος Waldalenus Βέρθος Καλός Οσία Καλή Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλήτης Όσιος Παχώμιος ο Μέγας Πανηγυρίς Παχωμία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Baya=μούρο Αβάνθιος Αβανθίς Αγλανθιώ Αιμάνθη Αιμάνθης Αμαρακίς Αμάρακος Αμαράνθη Αμάρανθος Αμυγδαλιά Αμυγδαλος Άνεμώνη Ανθέμιος Ανθεστηρίων Ανθηνίς Ανθοδέσμη Ανθονίκη Ανθόνικος Ανθοσμία Ανθόσμιος Άνοιξη Αργανθώνη Αργανθώνιος Αριάνθη Αριάνθης Αρίμανθη Αρίμανθος Αροδάφνη Βαμβακία Βάμβαξ Βιόλα Βιολάνθη Βιολάνθης Βιολέτα Βιολετής Βισάνθη Βισάνθης Βοριάνθη Βορίανθος Βρυάνθη Βρύανθος Γαλάνθη Γαλάνθης Γιασεμί Σαμαντούρα Γιασουμής Χατζηθεοδοσίου Γιούλι Γλυκανθίς Γνησάνθη Γνησάνθης Δαμάνθη Δαμάνθης Δαμιθάλεια Δάνθουσα Δάνθων Διάνθη Δίανθος Διδυμάνθη Διδύμανθος Δισάνθη Δισάνθης Ελαιάνθη Ελαιάνθης Ελάτεια Ερείκη η σπονδυλανθής Εριάνθη Εριάνθης Εριγόνα Ερυμάνθη Ευξάνθη Ευξάνθιος Έχανθα Έχανθος Ζίνια Ζίνιος Η Φιλάνθη των Μύθων Ηγάνθη Ηγάνθης Ηδάνθη Ηδάνθης Ηλάνθη Ηλάνθης Ηριγόνη Ιόλη Κάκια Μένδρη Καλιάνθη Καμέλια Καμέλιος Κήρινθα Κήρινθος Κλοάνθη Κλοάνθης Κομάνθη Κρινοκύπρα Κρίνος Κρινώ Κυλάνθη Κύλανθος Κυμινάνθη Κυμινάνθης Λελούδα Λελούδας Λουλούδης Λουλουδιά Λυκάνθη Μαράνθα Μαράνθιος Μένδρης Μενεξενος Μενεξές Μενεξία Μοσχάνθη Μοσχάνθης Μοσχοκαρφένια Μοσχοκαρφένιος Μυριανθέας Μυριανθούσα Νεάνθη Νέανθος Ολιανθίδη Ολιανθίδης Πανθάλης Πανθαλίς Πετούνια Πετούνιος Πολυάνθη Πουλουδία Πουλουδιός Πυρρανθίς Πύρρανθος Ρεζενδά Ρεζενδάς Ροδανθή Ροδάνθης Ροδοθέα Ροδόθεος Ροδόχρους Ροζάνθη Ροζάνθης Τριάνθη Υπεράνθη Υπεράνθης ο Αχαρνεύς Φαλάνθη Φάλανθος Φυτό Πρίνος Ωραιάνθη Ωραιάνθος
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Ησαΐας ο Θαυματουργός Άγιος Αβέρκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αρέθας των Αλταΐων Άγιος Δημήτριος ο Μοσχοβίτης, ο Θαυματουργός Άγιος Ησαΐας ο Θαυματουργός Επίσκοπος Ροστώβ Άγιος Νικόλαος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Παχώμιος Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιγκωφ Απόστολος Τίτος Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης Όσιος Αχίλλιος Όσιος Ευφρόσυνος ο Θαυματουργός Όσιος Παχώμιος ο Αναχωρητής Όσιος Παχώμιος του Κένο Όσιος Σεραπίων του Πσκωφ Όσιος Σιλβανός ο Ταβεννησιώτης Υακινθίς Υάκινθος ο Λακεδαιμόνιος
Εορτές 29 Δεκεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βενιάμη
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τις λέξεις בן (μπεν) = γιος, και ימין (τζαμίν), = δεξί χέρι) και σημαίνει "γιος του δεξιού χεριού" και υπονοείται ‘Γιος της Δύναμης’ και ‘Γιος του Νότου’.
Απεβίωσε ειρηνικά. Πιστεύεται ότι πέθανε από υδρωπικία. Λέγεται ότι είχε τόσο πολύ εξογκωθεί, ώστε όταν πέθανε χάλασαν την πόρτα του κελιού του για να βγάλουν έξω τη σωρό του.

Ένα δικό του απόφθεγμα που αντικατοπτρίζει τη χριστιανική αντίληψη περί ζωής: «Tην βασιλικήν οδόν πορεύεσθε και τα μίλια μετρείτε, και ουκ ολιγωρείτε» δηλαδή, Προχωρήστε στο δρόμο της βασιλείας, μετράτε τα μίλια και μην καθυστερείτε.

Όνομα: Βενιαμίν
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τις λέξεις בן (μπεν) = γιος, και ימין (τζαμίν), = δεξί χέρι) και σημαίνει "γιος του δεξιού χεριού" και υπονοείται ‘Γιος της Δύναμης’ και ‘Γιος του Νότου’. Η αναφορά σε κάποιον ως «Βενιαμίν» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τον νεότερο από μια μεγάλη οικογένεια, παρέα ή ομάδα ανθρώπων.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
29 Δεκεμβρίου > Κινητή εορτή - πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Εάν δεν υπάρχει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εορτάζεται στις 26 Δεκεμβρίου.
Ο Ιωσήφ με το μωρό Ιησού Guido Reni
Ο σύζυγος της Μαρίας της μητέρας του Ιησού Χριστού.
Όνομα: Ιωσήφ
Ετυμολογία: Από το εβραϊκό ρήμα יסף (γιασάπ) που σημαίνει προσθέτω ή αυξάνω και εκφράζει την επιθυμία / προσευχή να προστεθεί ένα μέλος στην οικογένεια, πάντα εννοώντας με ένα γιο.
Ο Όσιος Αθηνόδωρος ήταν ασκητής και απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Αθηνόδωρος
Ετυμολογία: Από το όνομα της θεάς Αθηνάς και το δώρο και σημαίνει "δώρο της Αθηνάς και κατ΄επέκταση ο σοφός (η Αθηνά ήταν θεά της σοφίας)".
Εκκλησιαστικός συνθέτης, μελωδός και ποιητής ασματικών Κανόνων και Τροπαρίω,
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Ο Όσιος Θαδδαίος ο Ομολογητής ήταν Σκύθης και υπηρέτης του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτη, στη Μονή του οποίου ο Θαδδαίος έγινε μοναχός και διακρίθηκε για την αυστηρή άσκηση. Υπήρξε θύμα της ενδοχριστιανικής διαμάχης μεταξύ εικονολατρών και εικονομάχων. Μια φορά που συνόδευσε στ' ανάκτορα τον ηγούμενο του Θεόδωρο, ήλεγξε τον εικονομάχο βασιλιά Μιχαήλ (820 - 829 μ.Χ.) μπροστά στη σύγκλητο για την ασέβειά του απέναντι στις Ιερές εικόνες. Τότε ο Βασιλιάς, τον εξανάγκασε να ποδοπατήσει την εικόνα του Χριστού, πράγμα που ο Όσιος όχι μόνο δεν έπραξε, αλλά αποκάλεσε τον βασιλιά πληρωμένο τύραννο και ακάθαρτο. Τότε βασανίστηκε σκληρά, σύρθηκε από τα πόδια στους δρόμους της πόλης και τρεις μέρες μετά πέθανε.
Όνομα: Θαδδαίος
Ετυμολογία: Από τo εβραϊκό όνομα נהדר 'Θαδ'= 'στήθος' και σημαίνει τον δυνατό και γενναίο.
Ο Όσιος Μάρκελλος πέτυχε στη ζωή του διότι με τη χάρη του Θεού κατάλαβε, ότι οι κοσμικές λαμπρότητες φαίνονται και αφανίζονται όπως τα άνθη. Και είχε την πεποίθεση ότι ζωή αληθινή και κερδισμένη είναι μόνο εκείνη, που αφιερώνεται στην υπηρεσία του καλού, επάνω στο δρόμο του Ιησού Χριστού. Ο Μάρκελλος έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Η καταγωγή του ήταν από τη Aπάμειαν, μια πόλη της Συρίας και η οικογένειά του ήταν αρκετά πλούσια. Επειδή οι γονείς του αγαπούσαν τα γράμματα, στόλισαν το γιο τους με πολλή παιδεία. Αλλά η καρδιά του νέου, είχε μέσα της ζωηρή και ακοίμητη τη φλόγα της ευσέβειας. Τα κοσμικά αξιώματα δεν τον ενδιέφεραν. Με τέτοιες διαθέσεις πήγε στην Έφεσο, όπου μπήκε σε μοναστήρι και έγινε μοναχός. Από 'κει πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στη Μονή Ακοίμητων, όπου ηγούμενος ήταν ο Αλέξανδρος. Εκεί, γρήγορα διακρίθηκε για τις αρετές του και αγαπήθηκε πολύ από τους αδελφούς της Μονής, για την ταπεινοφροσύνη που διατηρούσε, αν και ήταν άνθρωπος μελέτης και μεγάλης διανοητικής αξίας. Αφού πέθανε ο ηγούμενος Αλέξανδρος και υστέρα ο διάδοχός του Ιάκωβος, η αγάπη και η εκτίμηση των αδελφών, ανέδειξε ηγούμενο τον Μάρκελλο. Η διοίκηση του ήταν άριστη. Σύμφωνα με άλλη γνώμη, τη μονή Ακοιμήτων, είχε κτίσει αυτός ο όσιος Μάρκελλος, πιθανός στη θέση του σημερινού Τσιμπουκλί. Έτσι με αυτή τη θεία και όσια ζωή του, κοιμήθηκε και αναπαύτηκε ο Μάρκελλος στη Μονή του.
Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων) και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία