Εορτές 15 Μαΐου: Όσιος Πανηγύριος ο θαυματουργός Aγία Βέρθα Αγία Δύμφνα, κρίνο της Ιρλανδίας Άγιος Gerebernus Άγιος Waldalenus Βέρθος Καλός Οσία Καλή Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλήτης Όσιος Παχώμιος ο Μέγας Πανηγυρίς Παχωμία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Baya=μούρο Αβάνθιος Αβανθίς Αγλανθιώ Αιμάνθη Αιμάνθης Αμαρακίς Αμάρακος Αμαράνθη Αμάρανθος Αμυγδαλιά Αμυγδαλος Άνεμώνη Ανθέμιος Ανθεστηρίων Ανθηνίς Ανθοδέσμη Ανθονίκη Ανθόνικος Ανθοσμία Ανθόσμιος Άνοιξη Αργανθώνη Αργανθώνιος Αριάνθη Αριάνθης Αρίμανθη Αρίμανθος Αροδάφνη Βαμβακία Βάμβαξ Βιόλα Βιολάνθη Βιολάνθης Βιολέτα Βιολετής Βισάνθη Βισάνθης Βοριάνθη Βορίανθος Βρυάνθη Βρύανθος Γαλάνθη Γαλάνθης Γιασεμί Σαμαντούρα Γιασουμής Χατζηθεοδοσίου Γιούλι Γλυκανθίς Γνησάνθη Γνησάνθης Δαμάνθη Δαμάνθης Δαμιθάλεια Δάνθουσα Δάνθων Διάνθη Δίανθος Διδυμάνθη Διδύμανθος Δισάνθη Δισάνθης Ελαιάνθη Ελαιάνθης Ελάτεια Ερείκη η σπονδυλανθής Εριάνθη Εριάνθης Εριγόνα Ερυμάνθη Ευξάνθη Ευξάνθιος Έχανθα Έχανθος Ζίνια Ζίνιος Η Φιλάνθη των Μύθων Ηγάνθη Ηγάνθης Ηδάνθη Ηδάνθης Ηλάνθη Ηλάνθης Ηριγόνη Ιόλη Κάκια Μένδρη Καλιάνθη Καμέλια Καμέλιος Κήρινθα Κήρινθος Κλοάνθη Κλοάνθης Κομάνθη Κρινοκύπρα Κρίνος Κρινώ Κυλάνθη Κύλανθος Κυμινάνθη Κυμινάνθης Λελούδα Λελούδας Λουλούδης Λουλουδιά Λυκάνθη Μαράνθα Μαράνθιος Μένδρης Μενεξενος Μενεξές Μενεξία Μοσχάνθη Μοσχάνθης Μοσχοκαρφένια Μοσχοκαρφένιος Μυριανθέας Μυριανθούσα Νεάνθη Νέανθος Ολιανθίδη Ολιανθίδης Πανθάλης Πανθαλίς Πετούνια Πετούνιος Πολυάνθη Πουλουδία Πουλουδιός Πυρρανθίς Πύρρανθος Ρεζενδά Ρεζενδάς Ροδανθή Ροδάνθης Ροδοθέα Ροδόθεος Ροδόχρους Ροζάνθη Ροζάνθης Τριάνθη Υπεράνθη Υπεράνθης ο Αχαρνεύς Φαλάνθη Φάλανθος Φυτό Πρίνος Ωραιάνθη Ωραιάνθος
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Ησαΐας ο Θαυματουργός Άγιος Αβέρκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αρέθας των Αλταΐων Άγιος Δημήτριος ο Μοσχοβίτης, ο Θαυματουργός Άγιος Ησαΐας ο Θαυματουργός Επίσκοπος Ροστώβ Άγιος Νικόλαος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Παχώμιος Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιγκωφ Απόστολος Τίτος Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης Όσιος Αχίλλιος Όσιος Ευφρόσυνος ο Θαυματουργός Όσιος Παχώμιος ο Αναχωρητής Όσιος Παχώμιος του Κένο Όσιος Σεραπίων του Πσκωφ Όσιος Σιλβανός ο Ταβεννησιώτης Υακινθίς Υάκινθος ο Λακεδαιμόνιος
Εορτές 6 Οκτωβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Μαρτύρησε δια πυρός.
Όνομα: Ερωτηίς
Ετυμολογία: Από τον αρχαίο Έλληνα θεό 'Έρωτα' που συνδυάζει την συναισθηματική και σαρκική έλξη και αγάπη μεταξύ δυο ατόμων. Ερωτηΐς σ’ αυτή την περίπτωση σημαίνει ερωτιάρα. Αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ερώ’=φλογερός ερωτικός πόθος.
Όσιος Κενδέας ο θαυματουργός
Κύπριος Άγιος. Μόνασε στους Αγίους Τόπους στην έρημο του Ιορδάνη ποταμού και διωχθείς κατέφυγε στην Κύπρο σε ασκητήριο σε παραθαλάσσια περιοχή της Πάφου. Από εκεί μετακινήθηκε κοντά στο χωριό Αυγόρου όπου και ιδρύθηκε μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο.

Γνωστός στην Κύπρο και σαν Ἀης Τζιεγκιάς (τζιεγκιά=πόνος) δηλαδή ο άγιος που θεραπεύει τους πόνους. Αξιοπρόσεκτος είναι ο συσχετισμός του ονόματος ‘Κενδέας’ ή ‘Κεντέας’ με το αρχαίο Ελληνικό ‘κεντέω, κεντώ’=κεντρίζω, προκαλώ πόνο.
Όνομα: Κενδέας
Ετυμολογία: Άγνωστης ετυμολογίας ξένο όνομα, μάλλον Ουγγρικό, που προέρχεται από τίτλο ευγενείας της βασιλικής οικογένειας των Μαγυάρων.
Μάρτυρας επίσκοπος της Λαοδικείας. Αναφέρεται σαν ακόλουθος του αποστόλου Παύλου. Αποκεφαλίστηκε κατά τη βασιλεία του Μάρκου Αυρήλιου. Κάπου νομίζω υπάρχει κάποια σύγχυση. Υπό διερεύνηση.
Όνομα: Σαγάριος
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικής προέλευσης. Υπό διερεύνηση
Άγιοι Βρετανικών Νήσων
Βενεδικτίνος μοναχός και ερημίτης, από το Λιντισφάρνε της Αγγλίας. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον άγιο Cuthbert.
Μπήκε σ’ ένα πλοίο χωρίς να ρωτήσει τον προορισμό του, σχεδιάζοντας να διδάξει την εξάπλωση του ευαγγελίου εκεί που θα έφθανε. Αποδείχθηκε ότι ήταν η Βρετάνη, όπου έζησε σαν ερημίτης. Πέθανε το 704 μ.Χ.
Όνομα: Γιούι
Ετυμολογία: Από τα Μαορί ‘iwi’=οστό ή αγκάθι.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κενδέα
Ετυμολογία: Άγνωστης ετυμολογίας ξένο όνομα, μάλλον Ουγγρικό, που προέρχεται από τίτλο ευγενείας της βασιλικής οικογένειας των Μαγυάρων.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα παρακαλώ ηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σαγαρή
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικής προέλευσης. Υπό διερεύνηση
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
6 Οκτωβρίου > Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο όνομα στην Εβραϊκή γλώσσα. Και η χρήση του ήταν σε περιπτώσεις πραγματικών διδύμων.
Ήταν μεταξύ των δώδεκα μαθητών του Ιησού και σύμφωνα με τους συναξαριστές προερχόταν από οικογένεια αλιέων.
Λέγεται ότι ορισμένοι από τους μαθητές του Ιησού, δυσπιστούσαν για το αν έγινε σταύρωση και ανάσταση. Τότε ο Ιησούς προέτρεψε το Θωμά να ψηλαφήσει τις πληγές από τα καρφιά που τον είχαν σταυρώσει επιβεβαιώνοντας την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Μετά από αυτό είπε, ο Ιησούς στον Θωμά «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θωμάς μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος πήγε και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πέρσες, Μήδους και Ινδούς. Στην Ινδία, συνελήφθηκε από τον Βασιλία Mισδαίο, γιατί κατήχησε και βάπτισε τον γιό του Aζάνη, την γυναίκα του Tερτία και της κόρες του Mυγδονία και Nάρκα. Τον φυλάκισε και μετά τον παρέδωσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού.

ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗς ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ.
Όταν πλησίαζε το τέλος της Παναγίας ειδοποιήθηκαν οι μαθητές του Ιησού και πήγαν κοντά της για να της συμπαρασταθούν. Ο μόνος που απουσίαζε ήταν ο Θωμάς που έλειπε μακριά στην Ανατολή.

Μόλις πέθανε, οι Απόστολοι εναπόθεσαν την αγία Σορό της σε «καινό μνημείο» στη Γεσθημανή. Όταν ο Θωμάς, τρεις μέρες μετά, επέστρεψε και έμαθε τα συμβάντα πήγε να τη δει στον τάφο της. Μόλις τον άνοιξε, η Παναγία κινήθηκε προς τα ουράνια σε αυτό που η εκκλησία ονόμασε Μετάσταση. Βλέποντας την να ανυψώνεται της φώναξε δώσε μου κάτι για να σε θυμάμαι, κι αυτή τότε έβγαλε τη ζώνη της, που είχε η ίδια φτιάξει από τρίχες καμήλας, και του την έριξε.

Ἡ ανακομιδή τής Τίμιας Ζώνης και ἡ μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο (395-408). Ὁ αυτοκράτορας κατέθεσε, στις 31 Αύγουστου, την Τίμια Ζώνη σε λειψανοθήκη που ονόμασε «Άγιαν σορόν».

Στη συνέχεια ἡ Άγια Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από αυτούς και μεταφέρθηκαν στην Δύση.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, είναι άγνωστο τί απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Άγιας Ζώνης στη συνέχεια. Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου που κανένας δεν γνωρίζει πώς έφτασε εκεί. Αυτό είναι ένα μικρό κομματάκι που περιλαμβάνεται σε ένα χρυσό σταυρό που είχε φτιάξει ο Μέγας Κωνσταντίνος. Στη μέση του ίδιου σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Ο ίδιος σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα μαρτύρων.
Όνομα: Θωμάς
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο αρσενικό όνομα, που προέρχεται από το αραμαϊκό 'τε ομα', το οποίο στα Ελληνικά αποδίδεται σαν «Δίδυμος». Το Τομάζος ή Τουμάζος προέρχεται από το Ιταλικό επώνυμο Tomasso που σημαίνει του Θωμά.

Η δυσπιστία του Αγίου Θωμά Guercino
Μετάσταση της Θεοτόκου (Άγια Ζώνη)
Κύπριος Άγιος, αναφέρεται ὑπὸ τοῦ Μαχαιρᾶ μεταξὺ τῶν ἐκ Παλαιστίνης τριακοσίων καὶ φέρεται ὡς ἀσκήσας εἰς τὸ ὄρος, ὅπου ἀργότερον ἐκτίσθη φρούριον, τὸ ὁποῖον εἶναι γνωστὸν ὡς φρούριον τοῦ Ἁγίου Ἱλαρίωνος. Ἐντὸς τοῦ φρουρίου διασῴζεται ἡμιερειπωμένος ναός, ἀφιερωμένος εἰς αὐτὸν καὶ χρονολογούμενος ἀπὸ τοῦ 11ου αἰῶνος.
Όνομα: Ιλαρίων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ιλαρός' που σημαίνει άτομο που χαρακτηρίζεται από χαρά και ευθυμία.
6 Οκτωβρίου > Άγιοι Ιλαρίων ο Νέος, Ιωάννης, Ιωσήφ «εις τον Λυθροδώνταν», Καλάντιος εν Ταμασία, Κασσιανός ο της Γλυφάς, Κασσιανός ο της Αξύλου, οι εξ' Αλαμανών, εν Κύπρω
Οι Άγιοι Ιλαρίων ο Νέος, Ιωάννης, Ιωσήφ «εις τον Λυθροδώνταν», Καλάντιος εν Ταμασία, Κασσιανός ο της Γλυφάς και ο Κασσιανός ο της Αξύλου, ήταν πέντε από τους τριακόσους Μάρτυρες και Όσιους, τους λεγόμενους Αλαμανούς, που έζησαν σαν ασκητές στην Κύπρο.
Όνομα: Καλανδίων
Ετυμολογία: Από το Λατινικό calendas=καλένδες, οι πρώτες μέρες κάθε μήνα του Ρωμαϊκού σεληνιακού ημερολογίου, κάτι το αντίστοιχο δηλαδή με την Ελληνική νεομηνία ή νουμηνία. Από τις καλάνδες προέρχονται και τα σημερινά κάλαντα. Φαίνεται ότι η λέξη calendae, προέρχεται από τη λατινική φράση ‘calo luna novella’ (calo=καλώ, luna=σελήνη, novella=νέα), δηλαδή «ανακηρύσσω τη νέα σελήνη».
Δεύτερος άγιος με το ίδιο όνομα που άσκησε στην Κύπρο. Κασσιανός ο της Αξύλου.
Όνομα: Κάσσιος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'Cassianus'=του Κάσσιου. Δεν βρήκαμε αντίστοιχο Λατινικό όνομα. Το Κάσιος όμως, αποτελεί ένα από τα προσωνύμια του Δία που προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'κέκασμαι' και σημαίνει τον διαπρεπή. Το δε αρχαίο Ελληνικό 'κάσις' σημαίνει τον αδελφό/ή ή συγγενή.
St. Cumine the White (Fair), Abbot of Iona
Αδελφός του Αγίου Κομάνου της Αϊόνα (Iona) και ηγούμενος της μονής. Έγραψε τη βιογραφία του Αγίου Κολούμπα της Αϊόνα.
Όνομα: Κύμινος
Ετυμολογία: Από τo αρχαίo Ελληνικό όνομα του γνωστού βοτάνου / καρυκεύματος, κύμινο (αρτυσιά).
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την ένωση της με την μάνα Ελλάδα. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Σάββας
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό), δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Δεν εντοπίστηκε η ετυμολογία του Ελληνικού ονόματος. Μάλλον προέρχεται από το εβραϊκό 'סַבָא' (σαβα), που σημαίνει "ξεκούραστος". Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη το Σάββατο είναι η έβδομη και τελευταία μέρα της Δημιουργίας κατά την οποία ο Θεός ξεκουράστηκε. Είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης των Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα ξεκούρασης για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μουσουλμάνους η Παρασκευή.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό.
Πεττεμερίδης Χαράλαμπος Γεννήθηκε στο χωριό Καννάβια, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 21 Ιανουαρίου 1934. Έπεσε στις 6 Οκτωβρίου 1958 κοντά στο Σαράντι, σε επίθεση εναντίον των Άγγλων.
Όνομα: Χαράλαμπος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό χαρά και το ρήμα λάμπω και σημαίνει "αυτός που λάμπει από χαρά".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία